Dag glibberige, groene aanslag

 

Er zijn veel methodes om van mos en algen af te komen, maar helaas zijn deze niet allemaal milieuvriendelijk of duurzaam. Zo is chloorwater zeer schadelijk voor het milieu en zeer agressief voor de omliggende beplanting. Hetzelfde geldt voor andere chemische middelen. Daarom hebben we een aantal alternatieve oplossingen voor u.

 

  • Zorg dat terrastegels en meubilair niet teveel schaduw krijgen, groene aanslag ontstaat vooral op vochtige plekken met weinig zon. Verbeter de afwatering van uw tuin en snoei begroeiing terug zodat er meer zonlicht op uw terras of garagepad valt.
  • Veeg het terras of de oprit goed en zorg dat deze zoveel mogelijk vrij is van bladeren en vuil. Vul een emmer met azijn en water (1 liter azijn en 1 liter water) en schrob de hele bestrating van voor tot achter. Deze methode werkt het beste op een zonnige dag, zodat de azijn goed in de tegels kan trekken. De groene aanslag en het mos zullen langzaam verdwijnen. Hardnekkige plekken kunt u nog even inspuiten met een plantenspuit gevuld met azijn. Let op: azijn is een zuur product en kan bijvoorbeeld natuursteen aantasten. Bij het gebruik van azijn verzuurt de grond en dat is slecht voor de planten.
  • Gebruik het afvalwater waarmee u uw huis schoongemaakt hebt, bijvoorbeeld de emmer met allesreiniger. Gebruik dan wel biologische schoonmaakmiddelen, om het milieu zoveel mogelijk te ontzien. Maak anders een sopje van groene zeep en soda, eventueel aangevuld met Biotex poeder. De extra enzymen in de Biotex zorgen ervoor dat de groene aanslag snel verdwijnt.
    Let op: aluminium verkleurt zwart wanneer het in aanraking komt met soda.
  • Zwarte zeep is een milieuvriendelijk product en ook geschikt voor o.a. natuursteen. Smeer het oppervlak in met de zwarte zeep en laat het een hele nacht intrekken. De volgende ochtend boent of veegt u de oppervlakken schoon en spuit u ze af met de tuinslang.
  • Zand is een uitstekend schuurmiddel voor tegels en klinkers. Door regelmatig te vegen en te schrobben met wat extra zand op de tegels en een sopje zullen mos en algen verdwijnen. Brekerzand, het zand dat wordt gebruikt bij het invegen van nieuwe bestrating, is vrij scherp waardoor het extra schuurt.
  • Wanneer u aardappelen kookt, kunt u het kookvocht opvangen en over de tegels gieten. Het kookvocht mag zowel warm als koud zijn.
  • Veeg geregeld uw terras of balkon, zodat het schoon en droog blijft. Vooral in het najaar wanneer er bladeren liggen, is het onder de bladeren lekker vochtig. Ideaal dus voor de groei van groene aanslag.

Besteed u deze klus liever uit? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.