De komende zaterdagen, te weten 15 en 22 september as. openen tientallen fruittelers in heel Nederland hun boomgaarden en landwinkels voor de rest van het land. Pluk en proef, pers je eigen sap en ontmoet de teler.

Pluk de dag in de Nederlandse boomgaarden

Het is weer oogsttijd en daarom openen tientallen fruittelers in heel Nederland deze maand hun boomgaarden voor het publiek.
Jong en oud is welkom om fruit te proeven en te plukken bij de deelnemende fruittelers. Stap op de fiets en maak een mooie tour langs de boomgaarden, pers je eigen appelsap, ontdek de bijenkoningin bij de imker, neem een kijkje in de boerderijwinkels en kom alles over het teeltproces te weten van de telers. Niet alleen leuk, maar ook actief, informatief en lekker! Alle deelnemende kwekers vindt u op: https://defruitigste.nl/plukdagen

 

Kweeperen: een soort vergeten fruit

De appels en peren op onze eigen kwekerij hebben we samen met de jongeren van de Delftse Natuurwacht (http://www.natuurwacht.nl/) geplukt.

Nieuwkomer op onze kwekerij was de kweepeer, maar eigenlijk is deze vrucht al eeuwenoud. De kweepeer hoort thuis in het rijtje historische, vergeten fruitsoorten, net als de mispel, de sleedoorn en de Mirabelpruim. Zonde want je maakt er heerlijke jam, banket en likeur van. De kweepeer smaakt van nature zuur en is zonder bereiding niet eetbaar. De vrucht is erg hard en daardoor lastig te snijden. Bovendien bevat de vrucht veel pectine, met name in de pitten. Het vruchtvlees is wit tot geel gekleurd en wordt bij sommige soorten na het koken rood, een prachtige kleur voor gelei.
Alles over kweeperen en de heerlijke recepten die je ermee kunt maken, vindt u op: https://www.kweepeer.nl/recepten/ 

Hebt u een succesrecept met kweeperen en wilt u dat graag delen met andere fruitliefhebbers? Mail het ons en wij plaatsen het graag op onze website.