In elke tuin is er wel een plekje te vinden voor een fruitboom. Deze is in het voorjaar mooi vanwege de bloesem en in de zomer en herfst vanwege de vruchten. Het geeft ook direct sfeer aan je tuin en het is uiteraard heerlijk om je eigen fruit te oogsten. Kijk voordat je gaat planten goed naar de uiteindelijke grootte van de boom, past deze wel op de plek die je in gedachten hebt??

Leifruit

Het grote voordeel van een leiboom is dat deze weinig ruimte inneemt en niet te groot zal worden. Vooral appels, peren en pruimen zijn hiervoor geschikt. De bomen groeien het beste in de volle grond op een zonnige plek en dienen bij aanplant in bomengrond te worden gezet voor optimale groei. Daarnaast adviseren wij u de bomen jaarlijks in het najaar/winter te voorzien van groencompost. In principe zijn de fruitbomen goed winterhard en hoeven deze niet afgedekt te worden tegen de vorst.

Snoeien

Het snoeiwerk wordt gedaan in de periode november – maart. Echter, zomersnoei is ook nodig, zoals het uitdunnen van jonge scheuten en vruchtdunning.

Vier populaire fruitbomen zijn

  • Appel, malus domestica Redlane
  • Peer, Pyrus communis “Clapp’s Favorite
  • Pruim, Prunus Cerasifera “Trailblazer”
  • Vijg, Ficus Carica

 

Bron: Buitenleven, oktober 2020