Met de zonnige dagen en de thermometer die stijgt, is het essentieel om je tuin op de juiste manier van water te voorzien. In deze blogpost delen we 3 tips met jou om je tuin gezond en gehydrateerd te houden tijdens de warme temperaturen.

Tip 1: Geef liever enkele keren per week water in plaats van elke dag

In plaats van dagelijks een beetje water te geven, is het beter om minder vaak, maar grondig water te geven. Door enkele keren per week veel water te geven krijgen de wortels de kans om diep in de grond te groeien, waar ze beter bestand zijn tegen droogte. Geef genoeg water zodat de grond goed doordrenkt is en het water tot een paar centimeter diep doordringt.

Tip 2: Geef ‘s avonds laat of vroeg in de ochtend water

De beste tijd om je tuin water te geven is ‘s avonds laat of vroeg in de ochtend. Op deze momenten is de verdampingssnelheid laag en kan het water diep in de grond doordringen voordat de zon op zijn sterkst is. Water geven tijdens de hitte van de dag kan leiden tot snelle verdamping en een groot deel van het water kan verloren gaan voordat het de wortels bereikt. Daarnaast kunnen de bladeren van de planten ook sneller verbranden als deze nat zijn.

Tip 3: Mulchen

Een andere slimme strategie is het gebruik van mulch rond je planten. Een laag mulch, zoals franse boomschors, helpt om vocht vast te houden in de grond waardoor de verdamping vertraagt. Mulch fungeert ook als isolatielaag, beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en onderdrukt onkruidgroei.

 

Pas deze tips toe en jouw planten zullen je dankbaar zijn. Bovendien kun jij zo zorgeloos genieten van een prachtige tuin, zelfs tijdens de warmste dagen van het jaar 🌻🍃