Minder vlinders in de tuinvlindertelling

Tijdens de Landelijke Tuinvlindertelling in het weekend van 4 tot 6 augustus zijn minder vlinders geteld dan in de voorgaande acht edities. Zowel het aantal vlinders per telling als het aantal soorten dat per tuin werd gezien was lager.
Het lagere aantal tellingen is voor een belangrijk deel is dit te verklaren door het bewolkte weer op de zaterdag. De atalanta werd het meest geteld, net als de afgelopen twee jaar. De kleine vos was nummer twee en op drie stond de dagpauwoog. Door het warme weer eerder dit jaar vlogen de meeste soorten weken eerder dan in andere jaren. Een aantal typische tuinsoorten, zoals de kleine vos en de dagpauwoog hadden hun landelijke piek een week of twee geleden en werden daarom in deze tuinvlindertelling minder gezien dan andere jaren. Ook de koolwitjes waren duidelijk minder aanwezig.

De vlinderstand wordt bepaald door het voorbije jaar, de weersomstandigheden tijdens de overwintering, de ontwikkeling van de rupsen en de vlinders. Daardoor is de uitslag ieder jaar anders.
(Bron: www.vlindermee.nl)

Uw tuin vlindervriendelijk maken?

Vlinders hebben het nog altijd moeilijk; met name door de versteniging van stedelijke tuinen en het gebruik van pesticiden. U kunt uw tuin vlindervriendelijk maken door een gevarieerde beplanting aan te brengen, van fruitbomen tot kruiden, en door rommelige hoekjes te maken en een vijver aan te leggen. Planten die later in het jaar bloeien leveren de nectar voor vlinderrupsen. Deze zogenaamde ‘waardplanten’ zijn onder andere hulst, klimop, damastbloemen, distels en brandnetels.

Tips voor beplanting en voldoende voedsel:

  • gooi oud of beurs fruit niet in de GFT-bak, maar leg het op een hoge plek in de tuin, bijvoorbeeld op een voederplankje
  • plant dit najaar bollen van bijvoorbeeld krokussen, blauwe druifjes en hyacinten; de vlinders halen hier in het voorjaar de nectar uit.

Maak een afspraak om de mogelijkheden in uw tuin te bekijken.