Tips om mos uit het gazon te verwijderen

 

Vele gazons hebben last van mos, dit ziet er onverzorgd uit en willen wij graag verwijderen. Het mos zorgt voor een dikke laag, waardoor het regenwater blijft hangen en het gras niet kan wortelen en daardoor verdroogt.

Waardoor ontstaat mos in het gazon?

 

Er zijn diverse oorzaken; zoals

  • de ondergrond is te zuur, hierdoor neemt  het gras onvoldoende voedingsstoffen op
  • het gras bevindt zich op een schaduwrijke plek; hier is het donker en vochtig
  • het gras is tekort gemaaid; bovenste laag met voedingsstoffen is verdwenen

Oplossingen om mos tegen te gaan:

 

  • in het vroege voorjaar de grasmat bekalken waardoor de zuurgraad van de bodem wordt verhoogd. Het gras neemt de mest beter op, het mos zal bruin verkleuren en verschrompelen.
  • vervolgens ga je het gras verticuteren; hierdoor snijdt je de wortels van het mos met de bovenste laag (viltlaag) van het gazon los. Deze werkzaamheden doe je met een speciale verticuteerhark of met een machine, daarna hark je de resten uit het gazon. Verticuteren doe je 1 à 2 maal per jaar en de 1e keer veelal in maart of april. De bodem krijgt weer zuurstof waardoor de voedingstoffen beter worden opgenomen.
  • na deze werkzaamheden is het tijd om de grasmat met organische mest te bestrooien, hierdoor gaat het gras groeien en wordt sterker.

 

Mocht het gazon er te slecht uitzien, dan kan je het beter vernieuwen. Verwijder de oude graszoden en maak hierna de ondergrond goed los. Vervolgens kun je het inzaaien of graszoden leggen.

Veel succes!