Augustus is de perfecte tijd om vaste planten te stekken

Heb jij een mooie plant in de tuin staan waarvan je er nog wel één zou willen? Dan kun je deze plant zelf vermeerderen. Een handige en leuke manier om dit te doen is het stekken van je planten. Door middel van stekken kun je namelijk een nieuwe plant laten groeien uit een ‘stukje’ van een volwassen plant. Hierbij is het belangrijk dat je nooit één stekje van een plant neemt, maar altijd meerdere stekjes. Je moet namelijk rekenen op zo’n 30% uitval.

Hoe jij zelf je plant kunt stekken?

  1. Knip de jonge scheutjes af en verwijder de onderste blaadjes. Bij een hortensia haal je ook de helft van de bovenste blaadjes eraf.
  2. Vul een stekbak of bloempot met stekgrond en druk de grond lichtelijk aan. Zorg dat het water gemakkelijk kan weglopen.
  3. Plaats de stekjes op 1,5 cm afstand van elkaar en bevochtig de grond licht.
  4. Zet de pot op een beschutte plaats, zoals een kas of een afdakje. Zet de pot niet in de volle zon en zorg daarnaast dat er geen regen bij kan.
  5. Geef de stekjes 3 keer per week water. Let op: bij warm weer kun je het beter elke dag doen.
  6. Blijf de stekjes heel de winter door, af en toe, water geven.
  7. Zodra het voorjaar begint, wordt het duidelijk welke stekjes het hebben gered. Deze kun je dan herplanten in een grotere pot met normale potgrond.
  8. De planten hebben zo’n drie maanden de tijd nodig om helemaal rond te wortelen in de pot. Daarna kun je ze op hun definitieve plek in de tuin zetten. Maak hierbij de grond los en voeg wat mest toe.

Bron: Tuinseizoen